Zawód taksówkarza jest ciekawa, ale wymagająca pewnych kwalifikacji. Co takiego musi spełnić kandydat na taksówkarza? Zapraszamy do lektury.

Bycie taksówkarzem na pewno nie jest nudne. Jest pracą przyzwoicie płatną, dającą dużo satysfakcji i poszerzającą horyzonty – w końcu polega na wożeniu tysiąca osób o różnych poglądach, historiach życiowych i narodowościach. Sporo osób się decyduje na ten fach – jednak zostać kierowcą taksówki wcale nie jest takie oczywiste i łatwe. Na drodze do zdobycia licencji czeka wiele wymagań. Co trzeba  w takim razie zrobić, żeby być taksówkarzem?

WYKSZTAŁCENIE

Żeby prowadzić pojazd nie trzeba mieć doktoratu. Mało tego, nie trzeba nawet ukończyć studiów. Do zawodu taksówkarza wystarczy mieć wykształcenie wyższe niż podstawowe, czyli po skończeniu gimnazjum.

Jednak sam dyplom ze szkoły nie wystarczy – należy przystąpić do płatnego kursu dla taksówkarzy, organizowanego przez urzędy miejskie i powiatowe. Po zdaniu egzaminu z wiedzy topografii miasta, przepisów drogowych oraz prawa pracy i przepisach BHP taka osoba może złożyć wniosek o licencję. Ze szkolenia można być zwolnionym, jeśli da się dowód, że przez 5 lat wykonywało się pracę zawodowego kierowcy.

PREDYSPOZYCJE

Licencja jest przyznawana każdej osobie, która wykonuje pracę zawodowego kierowcy. Żeby otrzymać pozytywną decyzję w sprawie przydzielenia licencji na taksówkarza, należy spełnić pewne wymagania. Należą do nich:

– posiadanie prawa jazdy kategorii B

– ukończenie 21 lat

– pozytywnie przejście testów psychologicznych i fizycznych

– brak kryminalnej przeszłości

– ukończenie kursu nt. transportu drogowego bądź posiadanie dokumentu wykonywania przez co najmniej 5 lat pracy jako zawodowy kierowca

ZDOBYCIE LICENCJI

Licencję zdobywa się nie tylko poprzez spełnienie wyżej wymienionych wymagań. Zależne jest to również od ewentualnych limitów na ich ilość – w każdej miejscowości może być inny czas oczekiwania na zwolnienie tego limitu (może to trwać nawet kilka lat). Licencję otrzymasz w Urzędzie miejskim lub powiatowym. Jest niestety płatna; jej cena wynosi około 1 tys. zł.

Nie jest to obowiązkiem, ale dobra czy podstawowa znajomość drugiego języka wyjdzie na pewno na plus. Pracodawcy zawsze przychylniej patrzą na takich kandydatów. Szczególnie w dużych miastach, gdzie obcokrajowców jest pełno. To samo dotyczy miejsc – wiedza o zabytkach, hotelach i restauracjach pokaże, że znasz miasto od podszewki i żadna lokalizacja nie jest ci obca.

 

Artykuł powstał przy współpracy z PsychotechnikaPoznań.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *